Svakog mjeseca tisuću hrvatskih građana sazna da ima astmu

Podizanje svijesti o astmi kao kroničnoj, a ne akutnoj bolesti, od iznimne je važnosti, istaknuo je akademik Miroslav Samaržija na panel raspravi povodom obilježavanja Svjetskog dana astme, jer prema procjenama, u Hrvatskoj od astme boluje oko 200 tisuća osoba, a godišnje se zabilježi čak 12 tisuća novooboljelih. Upravo je iz tih razloga bitna pravovremena i točna dijagnoza, a potom i suradljivost pacijenta s liječnikom obiteljske medicine i specijalistom kako bi se definirala optimalna terapija, ustvrdili su stručnjaci. 

Da precizna dijagnostika astme ponekad nije lak zadatak, a pravovremena dijagnoza je ključna za uspješnost liječenja, navodi prim. dr. sc. Jelena Ostojić, spec. internist i pulmolog i dodaje kako se simptomi astme često zanemaruju i pripisuju alergijama. Nakon postavljene dijagnoze potrebno je redovito i strpljivo uzimati propisanu terapiju, čime se simptomi astme svode na minimum ili u potpunosti nestaju, složni su stručnjaci.

Oboljeli od kroničnih bolesti, među kojima prednjači astma, skloni su odmah nakon inicijalnog poboljšanja izostaviti terapiju ili tu terapiju uzimati neredovito“, naglašava prof. dr. sc. Neven Tudorić, dr. med., spec. internist, subspec. pulmolog i alergolog, čime se oboljelima smanjuje mogućnost kontrole bolesti. Nažalost, iako je riječ o visoko kontrolabilnoj bolesti, smrtnost je i dalje veoma visoka te, prema Global Asthma Reportu, u svijetu čak tisuću ljudi dnevno izgubi život zbog astme. Upravo zato, važna je edukacija, naglašava Radovan Zrilić, dr. med., spec. internist, subspec. pulmologije „da oboljeli redovito uzimaju propisanu terapiju, jer je astma kronična bolest koja zahtjeva trajno liječenje, a smrtnost tada postaje minimalna“.

S pacijentima je nužno izraditi personalizirani astma plan, naučiti ih kako živjeti s astmom i na vrijeme prepoznati pogoršanja bolesti te što znači uzimati redovito terapiju“, zaključuje prim. dr. sc. Andrea Vukić Dugac, dr. med., spec. internist, subspec. pulmologije, jer kvalitetna suradnja i edukacija dovodi do uspješne kontrole, a  oboljeli tada s astmom mogu živjeti bez prepreka. Dodaje kako većina oboljelih od astme ima blagu ili srednje tešku astmu, za koje su dostupne moderne i kvalitetne terapije, dok manja skupina bolesnika ima tešku astmu, za koje je od iznimne važnosti upravo dostupnost biološke terapije, neovisno u kojem dijelu Hrvatske žive. Takvih je bolesnika u Hrvatskoj između jedne i dvije tisuće, navodi prof. dr. sc. Neven Tudorić, dr. med., spec. internist, subspec. pulmolog i alergolog, a dijagnoza teške astme postavlja se nakon što se utvrdi da oboljeli i dalje ima teške simptome, unatoč točno postavljenom tipu bolesti, korištenju adekvatne terapije i bez okidača astme u okruženju.

Povod okupljanju stručnjaka bio je Svjetski dan astme, koji se ove godine obilježava na temu dostupnosti terapije svim oboljelima od astme čime se želi skrenuti pažnja na nejednakosti u dostupnosti terapije, skrbi i liječenju astme, što je jedan od ciljeva i Udruge oboljelih od astme i KOPB-a Udah života, naglasila je medicinska sestra Ivana Rubil, ujedno i tajnica Udruge, i pozvala sve oboljele od tih respiratornih bolesti da se pridruže Udruzi te potraže dodatnu edukaciju i psihološku pomoć jer je u liječenju astme odgovornost i na oboljelome.

Na samome kraju, stručnjaci zaključuju da je uvijek potrebno raditi na podizanju svijesti kod oboljelih od astme, kako bi razumjeli da iako je riječ o doživotnoj bolesti, nijedna razina simptoma nije prihvatljiva, a oboljeli mogu živjeti kvalitetan život, bez ograničenja.

Tisja-Kljakovic-Braic crtez

Kampanji se stoga ove godine pridružila i umjetnica Tisja Kljaković Braić, čiji “Oni” ovoga puta prikazuju svakodnevicu jedne astmatične obitelji.