Revolucionarna imunoterapija za liječenje leukemije dostupna i u Hrvatskoj

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje stavio je na listu gensku terapiju za liječenje akutne limfoblastične leukemije, tretman koji je posljednjih godina napravio revoluciju u borbi protiv ove bolesti.

REPROGRAMIRANJE PACIJENTOVA IMUNOLOŠKOG SUSTAVA

Terapija je to kimeričkim antigenskim receptorima, zvana i CAR-T, koja je u SAD-u odobrena već dvije godine pod imenom Kymriah, proizvođača Novartis. Terapija se provodi tako da pacijentove bijele krvne stanice u laboratoriju pomoću virusa genski modificiraju, odnosno “reprogramiraju” kako bi mogle prepoznati i uništiti kancerogene B-stanice u organizmu.

Ova CAR-T terapija trenutačno se koristi za dvije vrste raka – akutnu limfoblastičnu leukemiju (B-stanice), kod djece i osoba do 25 godina, a koji nisu reagirali na prethodne tretmane ili je došlo do relapsa bolesti, te za difuzni B velikostanični limfom (DLBCL), također nakon relapsa ili nereagiranja na dvije prethodne terapije. Cijena liječenja kreće od 300 tisuća dolara naviše, ovisno o zemlji i vrsti oboljenja.

NAJČEŠĆI RAK KOD DJECE

U Hrvatskoj se prvi puta čulo za liječenje CAR-T kad je Nora Šitum dobila priliku liječiti se (tada eksperimentalno) u SAD-u. Nažalost, djevojčica je preminula prije primanja terapije.

Akutna limfoblastična leukemija najčešće je onkološko oboljenje u dječjoj dobi; godišnje u Hrvatskoj oboli do 40 djece.