Poznati lijek za kašalj povlači se iz hrvatskih ljekarni

  • U Hrvatskoj je dostupan u tvrdim kapsulama i izdaje se na recept

  • Problematičan je za pacijente koji će uskoro biti podvrgnuti anesteziji

  • Pacijenti se pozivaju da se obrate liječniku za alternativnu terapiju

Europska agencija za lijekove naložila je povlačenje lijekova koji sadrže folkodin sa svih europskih tržišta. Riječ je o opioidu koji se koristi kod suhog (neproduktivnog) kašlja kod djece i odraslih, te u kombinaciji s drugim lijekovima za liječenje prehlade i gripe.

EMA već neko vrijeme analizira nuspojave folkodina, a posljednja studija ukazuje kako je korištenje folkodina tijekom 12 mjeseci prije anestezije povezano s rizikom od anafilaktičke reakcije povezane s neuromuskularnim blokatorima (NMBA).

“Zdravstveni djelatnici trebali bi razmotriti odgovarajuće alternative liječenja i savjetovati pacijente da prestanu uzimati lijekove koji sadrže folkodin”, poručio je PRAC, odbor za farmakovigilanciju unutar EMA-e.

Folkodin se u ublažavanju kašlja koristi od 1950-ih, a djeluje izravno u mozgu, potiskujući refleks kašlja na način da smanjuje živčane signale koji se šalju mišićima koji su uključeni u kašljanje.

U Hrvatskoj je, javlja HALMED, bio dostupan pod tržišnim imenom Pholcodin Alkaloid. Od drugih europskih zemalja, odobren je u Belgiji, Francuskoj, Irskoj, Litvi, Luksemburgu i Sloveniji.

“Za pacijente koji su planirani za opću anesteziju s NMBA-ima, zdravstveni djelatnici trebaju provjeriti jesu li pacijenti koristili lijekove koji sadrže folkodin u posljednjih 12 mjeseci i održavati svijest o potencijalnoj perianestezijskoj anafilaktičkoj reakciji povezanoj s NMBA-ima”, rekla je EMA.