Vodeći stručnjaci udružili snage u borbi protiv Covid-19

CARE (Corona Accelerated R&D in Europe), novi je konzorcij koji će u idućih pet godina snage usmjeriti u ubrzano otkrivanje i razvoj hitno potrebnih lijekova za liječenje SARS CoV-2, virusa koji uzrokuje COVID-19.

Uz nepovratna sredstva u iznosu od 77,7 milijuna eura, CARE se financira novčanim doprinosima Europske unije (EU) i novčanim i stvarnim doprinosima 11 kompanija članica Europske federacije farmaceutske industrije i udruga (EFPIA) i tri partnera povezana s IMI-jem. CARE je petogodišnji projekt koji okuplja 37 partnera iz Belgije, Kine, Danske, Francuske, Njemačke, Nizozemske, Poljske, Španjolske, Švicarske, Velike Britanije i SAD-a, a vodi ga VRI-Inserm (Francuski nacionalni institut za zdravlje i medicinska istraživanja, Pariz, Francuska), Janssen Pharmaceutica NV, jedna od Janssen farmaceutskih kompanija Johnson & Johnsona (Beerse, Belgija) i Takeda Pharmaceuticals International AG (Zurich, Švicarska). CARE integrira različite projekte za liječenje Covida-19 svih partnera koji traju još od veljače 2020. godine.

Boehringer Ingelheim, tvrtka iz čijih redova dolazi ovo priopćenje, vodit će područje segment usredotočen na razvoj antitijela za neutralizaciju virusa, te osigurati antivirusne molekule iz svog portfelja za virus HIV-a i virus hepatitisa C (HCV), kao i druge male molekule koje bi mogle biti kandidati za lijek probrane iz svoje baze molekula.

Očekuje se kako će CARE inicijativa maksimalno povećati sinergiju i komplementarnost s drugim inicijativama poput COVID-19 terapeutskog akceleratora koju podupire Fondacija Gates, MANCO, SCORE, i mreže ECRAID, kako bi se što prije došlo do rješenja za trenutnu pandemiju COVID-19 te budućih epidemija koronavirusa. Nakon testiranja u laboratoriju, najperspektivniji kandidati za lijekove bit će klinički ispitani na ljudima.

Sveobuhvatan kratkoročni i dugoročni odgovor na COVID-19

CARE ima za cilj stvoriti učinkovite lijekove s pozitivnim sigurnosnim profilom za pandemiju COVID-19 (repozicioniranje lijekova), te razviti nove lijekove i antitijela posebno dizajnirana da ciljaju virus SARS-CoV-2.

Konzorcij se temelji na tri bazična dijela:

  1. Repozicioniranje lijekova pregledom i profiliranjem postojećih baza svih partnera s ciljem brzog razvoja molekula u napredne faze kliničkog ispitivanja.
  2. Otkrivanje lijekova malih molekula na temelju in silico probira i profiliranja kandidatskih spojeva koji su ciljano usmjereni protiv SARS-CoV-2 i budućih koronavirusa.
  3. Otkrivanje antitijela za neutralizaciju virusa korištenjem ispitivanja u potpunosti ljudskog faga i gljivica, imunizacije humaniziranih životinjskih modela, B stanice pacijenta te in silico dizajna.

Uz ova tri bazična dijela su i radna područja usmjerena na usavršavanje kandidatskih spojeva sveobuhvatnom kampanjom iz medicinske kemije, istraživanjima bioloških sustava te pretkliničkim i kliničkim procjenjivanjem molekula iz sva tri bazična dijela. Radno područje za biološke sustave istražit će virusnu patofiziologiju kako bi povećao naše razumijevanje međusobne povezanosti faza virusne infekcije i imunoloških odgovora čovjeka. Identificirat će markere bolesti kako bi se dale informacije o razvoju liječenja i poboljšao dizajn kliničkog ispitivanja i praćenje faza 1 i 2 ispitivanja tijekom istraživanja novih lijekova koje razvija CARE.