Virusom prehlade izliječili tumor mjehura!

Britanski znanstvenici ustvrdili su kako bi „običan“ virus prehlade mogao pomoći imunološkom sustavu bolesnika da uništi mišićno-neinvazivni oblik raka mokraćnog mjehura.

Stručnjaci sa Sveučilišta u Surreyju i bolnice Royal Surrey County vodili su se spoznajom kako je kod onkoloških bolesti mjehura potrebno izazvati imunološki odgovor kako bi organizam prepoznao stanice raka. Za takvu reakciju iskoristili su virus prehlade, prenoseći ga na 15 bolesnika tjedan dana prije operacije uklanjanja tumora.

Biopsija uklonjenih tumora pokazala je kako je virus ciljano napadao tumorske stanice, replicirajući se na njih, dok je zdravo tkivo ostalo neoštećeno. Kod većine ispitanika pronađene su odumrle tumorske stanice, dok je kod jednog nestao svaki trag bolesti. Virus je, objašnjavaju znanstvenici, „alarmirao“ tijelo oboljelog da je pod napadom, pa je imunitet proradio i počeo se boriti protiv tumorskih stanica.

„Tradicionalno, viruse asociramo s oboljenjima, no u nekim situacijama oni mogu unaprijediti zdravlje bolesnika uništavanjem kancerogenih stanica. Onkolitični virusi mogli bi promijeniti način na koji liječimo rak i pomaknuti nas od uobičajenih metoda poput kemoterapije", ustvrdila je dr. Nicola Annels, znanstvenica sa Sveučilišta u Surreyju.