Usvojena nacionalna strategija protiv raka

Nakon 11 godina čekanja, Hrvatska se konačno stvrstala među zemlje koje imaju strategiju protiv raka. Za našu su, tvrdi ministar, već osigurana sredstva u proračunima za 2021. i 2022.

Usvajanjem Nacionalnog strateškog okvira protiv raka (NSOPR) i u Saboru, ostvaren je ključni preduvjet za desetogodišnju provedbu korjenitih promjena u onkološkoj skrbi, poručuju iz inicijative Hrvatska protiv raka, koja okuplja udruge onkoloških pacijenata.

NSOPR, ističu, detaljno predviđa mjere za sve korake u poboljšanju ishoda liječenja i smanjenju smrtnosti – od primarne prevencije kojom se može spriječiti 30-50 posto slučajeva, preko pravovremene i adekvatne dijagnostike, liječenja prema najvišim standardima do dostupnosti adekvatne palijativne skrbi za najteže bolesnike. Samo dosljednom provedbom strategije do 2030. mogu se spasiti deseci tisuća života.

VRIJEME ZA VELIKI ZAOKRET U PRISTUPU RAKU

„Drago nam je što su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti prepoznali važnost nacionalne strategije protiv raka, to smo čekali punih 11 godina. Zahvaljujemo svima koju su aktivno promicali ovo pitanje, Ministru zdravstva Viliju Berošu i cjelokupnoj administraciji, a javna podrška predsjednika Milanovića, kao i konsenzus u Saboru potvrda su kako ovo nije političko, već pitanje budućnosti svih građana RH. Svaki treći će, naime, u nekom trenutku oboljeti od raka, a činjenica da je Hrvatska danas na dnu EU ljestvice po stopi preživljenja, među pet država s najgorom stopom, upućuje da nam je potreban veliki zaokret u pristupu ovom problemu. Ovo nije tema za jedan dan, pravi posao nas tek čeka – ali mi smo spremni“, poručio je Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu i voditelj platforme Onkologija.hr.

Inicijativa Hrvatska protiv raka koja predstavlja gotovo milijun građana koji boluju ili su bolovali od raka te njihovih bližnjih pokrenula je pitanje usvajanja NSOPR-a nakon 11 godina iščekivanja, kako bi Hrvatska u skladu s nazivom postojeće strategije, u 2021. počela s implementacijom promjena – od prevencije i sprečavanja nastanka raka, do boljih ishoda liječenja te kvalitetnije i dostupnije palijativne skrbi.

RAZRAĐEN FINANCIJSKI PLAN

„Sredstva za provedbu strategije za smanjenje pobola i smrtnosti te bolju kvalitetu liječenja raka, koji sada oduzima oko 14.000 života godišnje, osigurana su u Proračunu RH za iduće dvije godine. Očekujemo kako će Ministarstvo zdravstva sad žurno krenuti s implementacijom smjernica te dokazati kako ovaj dokument neće ostati samo lista želja. U deset godina, procjenjuje se, provedba bi trebala spasiti 115 tisuća godina ljudskih života. Slobodno možemo reći kako je svaki saborski zastupnik, koji je danas glasovao za usvajanje NSOPR-a, zaslužan za spašavanje 750 godina ljudskih života.“, zaključila je Ljiljana Vukota iz Udruge žena oboljelih od raka Sve za nju.

Početna točka implementacije NSOPR trebala bi biti ažurirano poznavanje stanja infrastrukture i opreme te ljudskih resursa dostupnih u ustanovama za kontrolu raka u RH. Potražnja se treba temeljiti na trenutačnoj razini incidencije raka i predviđanju incidencije do 2030. godine, navodi se u dokumentu.