Tehnološki div LG ulazi u zdravstveni sektor na velika vrata - kroz pametne bolnice

Iako se u Hrvatskoj možda čine kao utopija, pametne bolnice uistinu postoje i svakodnevno se razvijaju, ponajviše zahvaljujući rastućem interesu tehnoloških kompanija za zdravstvo. U praksi, to izgleda tako da su svi podaci, od registracije, snimanja, dijagnostike do post-monitoringa povezani radi optimizacije radnog toka medicinskog osoblja i poboljšanja ishoda liječenja. Primjer takve prakse ovih dana gledamo u Koreji, gdje je veliki tehnološki div LG ušao u partnerstvo s američkom korporacijom GE Healthcare i Microsoftom.

Trojac će surađivati na području medicinske opreme, tehnoloških rješenja za pametne bolnice te digitalnih platformi. Cilj im je razviti i predložiti nove modele rada za naprednu medicinsku opremu, AI medicinska rješenja i digitalizaciju radnih procesa. Ovaj zajednički projekt obuhvaća korištenje najnovijih tehnologija poput digitalnih blizanaca, pametnih monitora, medicinskih robota i naprednih AI algoritama.

Iako se koriste u vojnom sektoru, automoto industriji i u raznim industrijama, digitalni blizanci još su u povojima kad je riječ o zdravstvu. Riječ je o virtualnim modelima objekata koji obuhvaćaju cijeli životni ciklus razvoja, te uvid u takav proces pomaže u donošenju odluka, simulaciju, predviđanje i optimizaciju proizvoda i proizvodnog sustava prije ulaganja u fizičke prototipove i imovinu.

U podjeli uloga, GE HealthCare Korea trebao bi učiniti dostupnim napredne digitalne i medicinske tehnologije, uključujući upravo digitalne blizance, komandne centre i najnoviju medicinsku opremu. LG Electronics ulazi s tehnologijama za pametnije bolničko okruženje, uključujući komunikacijske mreže, pametne monitore i medicinske robote, dok Microsoft Korea razvija platformu za korištenje digitalnih rješenja, uključujući napredne AI modele i Azure OpenAI za hibridne cloud sustave u zdravstvu.

LG Electronics već radi na dokazu koncepta (PoC) za implementaciju digitalne zdravstvene skrbi s Korea University Eye Cancer Hospital za izgradnju sigurne komunikacijske mreže korištenjem LG Electronics Private 5G u zdravstvenom sustavu. Upravo je privatna 5G mreža područje kojom se južnokorejski LG bavi već neko vrijeme. Riječ je o nejavnoj mrežnoj B2B usluzi koju koriste tvrtke za brže i stabilnije mrežne veze, ključne u radu pametnih tvornica, logističkih i ugostiteljskih usluga vođenih robotima i drugih raznih industrijskih sustavi automatizacije.