Svaka druga djevojčica do 15 godina cijepljena protiv HPV-a

Od raka vrata maternice godišnje u Hrvatskoj oboli 300 žena, a premine njih 120. Upravo je ova dijagnoza jedna od rijetkih za koju se može reći kako za nju postoji prevencija u obliku cjepiva. Za žene u EU-u u dobi od 15 do 44 godine rak vrata maternice drugi je najčešći oblik raka nakon raka dojke. Rak vrata maternice uzrokuju neki sojevi virusa HPV. Razna istraživanja potvrđuju da je HPV prisutan u više od 90 posto slučajeva raka vrata maternice.

“Ovdje govorimo o cjepivu protiv raka, a brojke nisu dostigle ono što bi trebalo biti prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, a to je procijepljenost 90 posto djevojčica do 15. godine”, poručila je tajnica Hrvatske lige protiv raka Neda Ferenčić Vrban.

Iako raste iz godine u godinu, odaziv na cijepljenje i dalje nije dovoljno dobar, prema mišljenju stručnjaka. U odnosu na 2016., cijepljenje kod djevojčica poraslo je pet puta, a kod dječaka čak 10.

Tijekom 2023. cijepljenje je krenulo u petim razredima za sve djevojčice i dječake. Mladi jesu educirani, ističu stručnjaci, no roditelji nisu još dovoljno osviješteni. U kampanju o osvještavanju uključili su se stoga i studenti medicine, koji planiraju komunikaciju proširiti i prema roditeljima, s ključnom porukom o cjepivu protiv HPV-a kao glavnom uzročniku čak pet vrsta karcinoma.

Najotvoreniji za cijepljenje su djeca i roditelji Krapinsko-zagorske županije, gdje je odaziv čak 70 posto. Slijede Varaždinska, Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska i Koprivnička županij. U Gradu Zagrebu cijepljeno je 50 posto djevojčica i dječaka.