Reiner: Djeci ćemo provjeravati kolesterol prilikom upisa u osnovnu školu

Kardiovaskularne bolesti svakoga dana uzmu 62 života u Hrvatskoj, zbog čega i dalje predvode ljestvicu najčešćih uzroka smrti. Sveobuhvatan, Nacionalni plan borbe protiv kardiovaskularnih bolesti ključan je za poboljšanje ove crne statistike, složili su se domaći stručnjaci za kardiovaskularno zdravlje i obiteljsku medicinu okupljeni na panel raspravi „Kardiovaskularno zdravlje – prevencija je najbolja intervencija“ u sklopu kongresa Futur Z.

Tom je prilikom akademik Željko Reiner potvrdio kako je u planu do kraja ove godine uvesti probir za nasljedno povišeni LDL kolesterol. Projekt bi se provodio kroz sustav školske medicine, dakle prilikom sistematskog pregleda za upis u osnovnu školu, a inicijativu koja je krenula od stručnih društava podržali su Ministarstvo zdravstva i HZJZ.

Ako dijete ima povišene vrijednosti, na testiranje se upućuje cijela obitelj

„Iako porodična hiperkolesterolemija zvuči kao rijetka bolest, ona obuhvaća svakog 300-tog građanina i jedna je od najčešćih nasljednih bolesti. Budući da se javlja već s rođenjem, oboljeli imaju deset puta veći rizik od preuranjenih kardiovaskularnih incidenata, jer negativan utjecaj bolesti na krvne žile počinje puno ranije”, pojašnjava Reiner, dodajući kako bismo probirom kod djece od 6-7 godina starosti otkrili one koji već tada imaju povišen LDL kolesterol.

“Dale bi im se i smjernice za daljnje postupanje, no informacija bi bila važna i za obitelj tog djeteta, koje bi se također uputilo na provjeru vrijednosti LDL kolesterola, zbog sumnje na porodičnu hiperkolesterolemiju“, pojasnio je akademik Reiner.

Futur-Z-prevencija-je-najbolja-intervencija-1

Ravnatelj KBC Rijeka, prof. dr. sc. Alen Ružić poručio je kako je glavni čimbenik rizika kardiovaskularnih bolesti upravo povišeni LDL kolesterol. “To je posebno zabrinjavajuće jer je riječ o asimptomatskom stanju, gdje bolesnik nije svjestan opasnosti. Čak 75 posto kardiovaskularnih bolesti možemo spriječiti djelujući na čimbenike rizika, poput povišenog LDL kolesterola i visokog krvnog tlaka. Mali pomaci u smanjenju bilo kojeg od tih čimbenika spašavaju živote. To se prvenstveno provodi kroz preventivne preglede i programe ranog otkrivanja bolesti, poput probira“, ustvrdio je prof. dr. sc. Ružić.

Odgovornost za ishode je na bolesniku i liječniku zajedno

Prim. dr. Ines Balint, predsjednica Povjerenstva za primarnu zaštitu Hrvatske liječničke komore, naglasila je važnost međusobnog povjerenja liječnika obiteljske medicine i bolesnika. „Na konferenciji smo se mogli uvjeriti koliko je jednostavna krvna pretraga kojom se ustvrđuje kardiovaskularni rizik. Takve akcije i preventivni programi trebali bi se implementirati u svakodnevni rad liječnika, jer se time educira i pacijente. Naši pacijenti su naši partneri i prošlo je vrijeme kada doktor naređuje da se lijek uzima. Liječenje zahtjeva individualni pristup a odgovornost za ishode je zajednička, kako liječnika, tako i bolesnika“, poručila je prim. dr. Ines Balint.

Sudionici kongresa Futur Z imali su priliku za stručnu procjenu vlastitog kardiovaskularnog rizika u mobilnoj ordinaciji simboličnog naziva Nulto mišljenje. Iz mjerenja vrijednosti kolesterola, kao ključnog rizičnog čimbenika za kardiovaskularne bolesti, koji se u praksi još uvijek nedovoljno prati i prepoznaje, te ispunjavanja upitnika s KV rizikom na www.cuvarisrca.hr, vidljivo je kako je gotovo svaka treća osoba imala povišen ukupni kolesterol (granična vrijednost > 5 mmol/l). Akciju je proveo Klinički bolnički centar Rijeka, uz potporu tvrtke Novartis.