Registar proizvoda bez glutena – pouzdane informacije o sigurnim namirnicama

Dvije osobe na svakih sto u Europi boluje od celijakije, kronične bolesti tankog crijeva. Riječ je o imunološkoj bolesti koja se javlja kao reakcija organizma na gluten, često i genetski nasljednoj.

Povodom Međunarodnog dana celijakije, 16. svibnja, uz stručnu edukaciju pacijenata o prehrani i zdravlju osoba s celijakijom, Udruga CeliVita – Život s celijakijom predstavila je prvi Registar bezglutenskih proizvoda, aplikaciju s popisom proizvoda zajamčeno sigurnih za oboljele. Stroga bezglutenska prehrana jedini je lijek za ovu doživotnu autoimunu bolest pa se kroz jedinstveni Registar želi omogućiti bolja kontrola bolesti te zaštita prava i dostojanstva pacijenata. Registar je osim oboljelima od celijakije koristan alat i za sve uključene u nabavu i pripremu hrane bez glutena, neovisno o tome priprema li se u obiteljskim domovima, u institucionalnim kuhinjama (vrtiću, školi, bolnici…) ili ugostiteljstvu.

Proizvođači hrane, ugostitelji i druge zainteresirane javnosti pozvane su ovom prigodom na suradnju, podršku i razmjenu informacija u stalnom procesu ažuriranja, širenja baze proizvoda i promociji Registra, kako bi se dugoročno pridonijelo planiranju raznovrsnih obroka za oboljele od celijakije. Mnogima je još nepoznata i činjenica da se djeca s celijakijom, njih više od 7.000 u Hrvatskoj suočavaju se brojnim izazovima, socijalnom i obrazovnom isključenošću te otežanim pristupom sigurnoj prehrani u predškolskom i školskom sustavu, dok za oboljele studente menze trenutačno ne nude nikakve opcije bezglutenske prehrane.

Za kvalitetan i produktivan život s celijakijom i sprječavanje teških komplikacija, ključno je sustavno educirati javnost o prirodi i izazovima celijakije te tražiti efikasna rješenja za što veću dostupnost sigurnih, bezglutenskih proizvoda i obroka. Zaključak je to i Okruglog stola održanog u sklopu edukacije, na kojemu su sudjelovali doc dr. sc. Zrinjka Mišak, dr. med iz Klinike za dječje bolesti Zagreb, prof dr. sc. Silvija Čuković-Čavka, dr.med. iz KBC Zagreb, Nenad Bratković, magistar nutricionizma, univ. magistar fitofarmacije dijetoterapije i Amalija Jurjević Delišimunović, dipl. pravnica i predsjednica udruge CeliVita – Život s celijakijom.

Prof.dr.sc. Čuković-Čavka naglasila je kako uzimanjem hrane s glutenom, osobe s celijakijom izlažu svoje bolesno crijevo daljnjem oštećenju i teškom narušavanju zdravlja. „Sluznica crijeva, oštećena glutenom, prestaje upijati hranjive tvari, vitamine i minerale neophodne za pravilnu funkciju čitavog organizma, osobito imunog i živčanog sustava, koštane srži i kostiju, a nepridržavanje bezglutenske prehrane na taj način pridonosi nažalost i povišenom riziku razvoja drugih bolesti, malignih i autoimunih, i u konačnici višoj smrtnosti bolesnika“, upozorila je. Nenad Bratković istaknuo je kako je celijakija najistaknutiji primjer situacije gdje hrana može biti lijek ili “otrov” za određene osobe; u ovom slučaju kod oboljelih osoba s genetskom predispozicijom. Za sada, jedina poznata terapija i lijek za celijakiju jest doživotna potpuna bezglutenska prehrana. Pogreške u vidu  “vraćanja” na glutensku prehranu nakon oporavka crijevne sluznice danas se smatra potpuno neprihvatljivom i opasnom praksom.“

„Najveći izazov u naoko jednostavnom rješenju za oboljele od celijakije – prehrani bez glutena, je pristup pouzdanim informacijama o hrani, koje doslovce mijenjaju živote. Preuzeti kontrolu nad bolešću, umjesto da bolest upravlja, plaši, zbunjuje i ograničava – to je ono čemu težimo, stoga uz stalne edukacije i razne oblike podrške oboljelima, razvojem alata kao što je Registar bezglutenskih proizvoda (https://bezglutena.celivita.hr/), želimo stvarati pouzdanu bazu nama najvrjednijih informacija, jedinih koje zapravo trebamo za uspješno liječenje. Ujedno, želimo otvoriti širu temu vezanu uz sigurnost i sljedivost hrane jer jedino uključenjem svih aktera može se stvarati okruženje u kojemu tisuće građana, odraslih i djece s celijakijom žive sigurnije i kvalitetnije“, istaknula je prigodom predstavljanja Registra Ida Čarnohorski, Voditeljica CD SKILLS projekta za Udrugu, u sklopu kojeg je realizirana izrada Registra. „Svi zainteresirani dionici su pozvani pomoći u punjenju Registra, a udruga CeliVita kontinuirano će komunicirati prema institucijama i proizvođačima“, zaključila je Čarnohorski.