Raspisan natječaj: nedostaje čak 50 pedijatrijskih timova

HZZO je s 1. listopada 2020. raspisao natječaj za sklapanje ugovora o provođenju djelatnosti zdravstvene zaštite predškolske djece za potrebe popune Mreže javne zdravstvene službe.

Iako zvuči dramatično, riječ je o natječaju koji se ponavlja iz mjeseca u mjesec, te iz godine u godinu. Hrvatskoj već godinama nedostaje pedesetak pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali i u bolnicama je manjak ovih stručnjaka čija specijalizacija vrlo specifična i zahtjevna. Prema podacima Hrvatske liječničke komore iz 2018., prosječna dob pedijatra u primarnoj zdravstvenoj skrbi bila je 54 godine, a čak 50 posto pedijatara radilo je izvan mjesta stanovanja.

U Hrvatskoj su pedijatri nadležni za djecu do polaska u školu, iako je u nekim zemljama i taj posao preuzeo liječnik primarne medicine (obiteljski liječnik). Kod nas bi i to bio problem, budući da u tom sektoru trenutačno nedostaje više od 120 liječnika.

Kako bilo, natječaj traje samo pet dana (do 5. listopada), a traži se ukupno 50 timova, od čega čak sedam za područje Grada Zagreba.