Rak vrata maternice – bolest od koje niti jedna žena ne bi trebala umrijeti

Iako spada među najpreventabilnije, u Hrvatskoj je rak vrata maternice treći najčešći rak žena u dobi od 30 do 49 godina. Najviše pogađa dobnu skupinu od 35 do 55 godina, dok je čak trećina svih dijagnosticiranih žena mlađa od 50 godina. U posljednjih deset godina u Hrvatskoj od raka vrata maternice u prosjeku godišnje oboli oko 320 žena, umre ih oko 120, a gotovo svaki taj slučaj mogao se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivni pregled.

U čak 99,7 posto slučajeva ovu vrstu raka uzrokuje dugotrajna infekcija HPV-om i zato rano otkrivanje promjena stanica vrata maternice može uspješno spriječiti nastanak raka.

U Hrvatsku je na mala vrata nedavno ušao pilot program kotestiranja – PAPA test i tesitranje za HPV radit će se iz jednog uzorka površinskih stanica vrata maternice. Procedura je to koja bi trebala brže uočiti promjene i ukazati na pravovremeno liječenje stanja koja često dovode do karcinoma. Pilot program zasad kreće iz Virovitičko-podravske županije, a od 2024. je u planu provoditi ga i na nacionalnoj razini. Novi nacionalni preventivni program obuhvatit će žene od 20 do 64 godine. Svjetska zdravstvena organizacija je pokrenula inicijativu za eliminaciju, a neke zemlje su to najavile već do 2030.

Javna tribina s temom zaštite zdravlja mladih pod nazivom Biser mudrosti – Druga prilika s ciljem prevencije raka vrata maternice, bolesti od koje ne bi trebala umrijeti niti jedna žena, održat će se u petak, 20.1.2023. u 15 sati u Tribini Grada Zagreba na Kaptolu 27 u Zagrebu. Organizaciju događaja povodom Dana mimoza i Tjedna prevencije raka vrata maternice, zajednički potpisuju Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske, Studentska sekcija za ginekologiju i opstetriciju Medicinskog fakulteta u Zagrebu te Udruga Sve za nju, a sve pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Na panel diskusiji sudjelovat će državna tajnica za demografiju i mlade dr. Željka Josić, epidemiologinja dr. med. Tatjana Nemeth Blažić, pomoćnica pročelnika gradskog Ureda za zdravstvo Mirela Šentija Knežević, dr.sc. Magdalena Grca i dr.sc. Nina Milutin Gašperov s Instituta Ruđer Bošković, prof.dr.sc. Jerka Dumić s Farmaceutsko – biokemijskog fakulteta, dr. Hana Škornjak iz Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i psihologinja Maja Erceg Tušek iz Udruge Sve za nju.