Prvi pacijenti primili mRNA cjepivo protiv raka

mRNA-4359 naziv je terapije koju su u sklopu kliničkog ispitivanja u Imperial College Healthcare NHS Trust primili pacijenti oboljeli od raka pluća i kože. Riječ je o kliničkoj studiji s ciljem procjene sigurnosti ove imunoterapije za liječenje melanoma, raka pluća i drugih oblika „čvrstih tumora“.

Terapija djeluje tako da mRNA „uči“ imunološki sustav pacijenta da prepozna i bori se protiv stanica raka, ali i potencijalno eliminira stanice koje mogu potisnuti imunološki odgovor. Ovo je nova linija imunoterapije; nakon personalizirane, koja se oslanja na izdvajanje pacijentova vlastitog genetskog materijala iz njegova tumora (CAR-T), mRNA-4359 najlakše je opisati kao gotovu terapiju već prilagođenu određenoj vrsti raka.

U ovoj fazi studije procjenjuje se je li ta nova mRNA terapija sigurna, bilo da se primjenjuje sama ili u kombinaciji s pembrolizumabom, postojećim lijekom protiv raka. Istraživači ističu kako je ovo tek rana faza, no da je temelj u približavanju novim, manje toksičnim i preciznijim terapijama.

Britanska vlada potpisala je sporazum s nekoliko farmaceutskih kompanija za olakšavanje razvoja novih imunoterapija koje se temelje na mRNA protiv raka. Trenutačno je u razvoju nekoliko terapija usmjerenih na liječenje rezistentnih karcinoma. Svi su u ranim fazama kliničkog testiranja, s ispitivanjima usmjerenim na procjenu izvedivosti, sigurnosti i preliminarne aktivnosti pristupa. Ispitivanje Imperial sponzorira farmaceutska tvrtka Moderna, koja je pod povećalo javnosti došla zahvaljujući cjepivu protiv korone, te najavljuje kako će pacijente u studiju regrutirati diljem svijeta tijekom sljedeće tri godine.

Klinička studija s početka priče trajat će 34 mjeseca, tijekom kojih će pacijenti primit ili samu mRNA-4359 ili mRNA-4359 i pembrolizumab. Pretklinička testiranja na staničnim i životinjskim modelima raka pružila su početne dokaze da mRNA-4359 ima učinak na imunološki sustav, dajući obrazloženje da se ponudi u kliničkim ispitivanjima u ranoj fazi.