Protein vrijedan pažnje: TREM2 može spriječiti srčani i moždani udar?

Kardiovaskularne bolesti najčešći su uzročnik smrti na svijetu te se većina preventivnih aktivnosti u zdravstvu odnosi upravo na sprječavanje pojave kardiovaskularnih bolesti, odnosno smanjenja njihovih posljedica.

Ipak, razlozi začepljenja arterijskih krvnih žila i ateroskleroze i dalje su predmet niza istraživanja. U jednom takvom, znanstvenici Sveučilišne klinike u Würzburgu i Medicinskog sveučilišta u Beču otkrili su važnost uloge makrofaga u razvoju ateroskleroze, a istraživanje je objavljeno i u časopisu Nature Cardiovascular Research.

Već je poznato da specijalizirane stanice, odnosno makrofagi, sudjeluju u stvaranju takozvanih plakova koji dovode do sužavanja arterija što može uzrokovati srčani i moždani udar. Austrijski i njemački znanstvenici proučavali su protein TREM2 (Triggering Receptor Expressed on Myeloid Cells), koji kontrolira aktivnost makrofaga, iz čega je razvidno da je njegov utjecaj na pojavu i razvoj ateroskleroze itekako moguć. Nestabilni plakovi mogu vrlo lako puknuti i tako povećati mogućnost srčanog i moždanog udara. Međutim, u ovoj je priči uloga proteina TREM2 izuzetno važna. On regulira opstanak takozvanih pjenastih stanica čije nakupine čine veliki dio plakova te usto potiče razgradnju oštećenih stanica čime se nastanak prijetećih plakova uvelike ograničava, tvrde znanstvenici. U svrhu ovog istraživanja i potvrde otkrića miševi skloni aterosklerozi liječeni su posebnim antitijelom koje djeluje na protein TREM2 te je kod njih zapaženo smanjeno stvaranje nestabilnih plakova. Ova spoznaja ukazuje na mogućnost sprečavanja srčanih i moždanih udara djeluje li se na spomenuti protein. Također, protein TREM2 mogao bi poslužiti i kao potencijalni biomarker za rano otkrivanje bolesti. Rezultati ove studije otkrivaju mnogo toga o aterosklerozi te nude nove mogućnosti liječenja i razvoja terapije.