Prepoznajete li simptome raka jajnika i kako liječiti ovu bolest?

  1. Gensko testiranje ključno je za procjenu rizika i pravovremenu detekciju
  2. Postoji niz predrasuda o raku jajnika
  3. Liječenje je potrebno provoditi u suradnji s multidisciplinarnim timom

Čak 40 do 60 posto žena s dokazanom nasljednom mutacijom BRCA 1 gena i 11-30 posto s mutacijom BRCA 2 gena razvit će karcinom jajnika do 70. godine života. Rizik od obolijevanja otkriva obiteljska anamneza te rezultat analize BRCA gena, čulo se s panela „To nisu samo ženske stvari“ održanog povodom Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika. Udruga SVE za NJU okupila je stručnjake s iskustvom liječenja raka i podrške oboljelima, ali i same pacijente, koji su se u nekom trenutku liječi ili se i dalje liječe od raka jajnika.

Rizičnost kod pojedinog pacijenta otkriva obiteljska anamneza te rezultat analize BRCA gena. Svi ljudi imaju gene BRCA1 i BRCA2, ali samo neki imaju mutacije u tim genima. Ako majka ili otac imaju mutaciju gena BRCA1 ili BRCA2, djeca imaju 50 posto šanse da naslijede istu mutaciju gena. Svatko tko ima krvnog srodnika s dokazanom mutacijom gena BRCA, trebao bi biti upućen na genetsko savjetovanje. Dostupnost genskog testiranja BRCA gena u skladu sa Smjernicama od velike je važnosti, ne samo među oboljelima, nego i među zdravim ženama kako bi dobile priliku saznati svoje rizike te se savjetovati kako se mogu najbolje zaštititi, ističu iz SVE za NJU.

Zaključak panela jest da ginekološke kontrole trebaju biti redovite te da se rak jajnika mora liječiti isključivo po preporuci multidisciplinarnog tima u centrima koji imaju takve timove. Iako kontrole neće spriječiti pojavnost bolesti, pružaju šansu za rano otkrivanje kad su ishodi liječenja neusporedivo bolji. Žene trebaju poznavati simptome koji mogu ukazivati i na rak jajnika. Potrebno je prepoznati žene u većem riziku od razvoja bolesti i njima omogućiti optimalnu učestalost kontrolnih pregleda.

Voditeljica panela Ljiljana Vukota pozvala je prisutne da dođu ovu subotu 13. svibnja na Bundek kako bi zajedno stvarali zajednicu podrške oboljelim ženama i poticali zdrave na redovite kontrole.