Paxlovid učinkovit samo kod starijih od 65?

Izraelska studija provedena na 109.000 pacijenata, od kojih su gotovo svi bili cijepljeni, prethodno zaraženi ili oboje, ustvrdila je kako Paxlovid može umanjiti šanse da osoba dobije težu kliničku sliku od COVID-19, no pretežno ako je riječ o starijim osobama.

Unutar spomenute studije provedene od siječnja do ožujka 2022., oko 4.000 pacijenata uzimalo je Paxlovid i praćene su (kao i kod drugih pacijenata), hospitalizacija i stopa smrtnosti. Zaključak objavljen 24. kolovoza u New England Journal of Medicine ističe kako su osobe iznad 65 godina imale su 73 posto manji rizik da budu hospitalizirane zbog COVID-19 i oko 79 posto manje šanse da umru od ove bolesti, u usporedbi s ljudima u istoj dobnoj skupini koji nisu uzimali Paxlovid. No u dobnoj skupini od 40 do 64 godine nije zabilježen statistički značajan pad rizika od hospitalizacije ili smrti. Temeljem tih nalaza, autori zaključuju kako “nisu pronađeni dokazi o dobrobiti kod mlađih odraslih osoba”.

Indikacije za Paxlovid obuhvaćaju povećane rizike od razvoja ozbiljne bolesti izazvane COVID-19, prvenstveno stariju dob, kao i stanja poput pretilosti, visokog krvnog tlaka, dijabetesa i povijesti zatajenja srca i bubrega. Ono što su znanstvenici istaknuli jest kako nisu raščlanjivali podatke o mlađim onkološkim pacijentima onima s teškim imunokompromitirajućim stanjima, za koje postoji veća vjerojatnost da će imati koristi od Paxlovida od ostalih mladih ljudi – možda u većoj mjeri nego što su podaci pokazali.