Ovo su najmoćnije svjetske farmaceutske tvrtke u 2021.

• Pfizer se „opasno“ približio dosad nedostižnom Johnson & Johnsonu • Mnogim lijekovima uskoro ističe patent, a pitanje je jesu li se vlasnici osigurali da i nakon pojave generika održe jednak izvor prihoda • Pandemija je negativno utjecala na prodaju cjepiva koja nisu za COVID

  1. Johnson & Johnson

Dugogodišnji lider „big pharma“ industrije Johnson & Johnson, uspio je opstati na čelu ljestvice najprofitabilnijih farmaceutskih kompanija, iako mu je Pfizer bliži nego ikad dosad. Povećanje prihoda za više od 13 posto, s 82,5 na 93,7 milijardi dolara donijele su tri ključne divizije – consumer healthcare, lijekovi i medicinski uređaji. Najveći prihod, ističe fiercepharma, dolazi od Darzalexa, lijeka za multipli mijelom, Stelare, terapije za psorijazu, Chronovu bolest i ulcerozni kolitis, te naravno cjepiva za COVID-19. Tvrtka koja globalno posluje pod imenom Janssen, bilježi rast i kod prodaje lijeka za rak prostate (Erleada) i terapije za shizofreniju, no najveći porast vidljiv je kod prodaje medicinskih pomagala, primarno u ortopediji, oftalmologiji i kirurgiji.

2. Pfizer Pandemijsko razdoblje i uspješna potraga za inovativnim rješenjima omogućili su ovoj američkoj kompaniji nevjerojatan skok prihoda od čak 94 posto, ponajprije zahvaljujući cjepivu i za SARS-CoV-2, ali i piluli Paxlovid za liječenje COVID-a. Iako joj u nekoliko idućih godina ističu važni patenti, što će omogućiti proizvodnju generičkih alternativa, Pfizer bi, očekuje se, ove godine mogao skočiti na prvo mjesto ljestvice po prihodima, a vlasnici ističu kako se kompanija fokusira na razdoblje 2025.-2030. za ostvarenje pravih ciljeva.

3. Roche Švicarska kompanija stvara rješenja za niz terapijskih područja, no lani su najviše profitirali na lijekovima za multiplu sklerozu (Ocrevus), hemofiliju (Hemlibra), reumatoidni artritis (Actemra), te više vrsta raka (Tecentriq), s tim da je Actemra korištena i za liječenje pacijenata hospitaliziranih s teškim oblikom COVID-a. Ove godine, očekuje se, Rocheu će profit donijeti lijek za spinalnu mišićnu atrofiju (Evrysdi), te lijekovi za vid i Alzheimerovu bolest.

4. AbbVie

Njihova Humira, za liječenje bolesti poput reumatoidnog artritisa, Chronove bolesti i ulceroznog kolitisa, od 2012. je bila najprodavaniji lijek na svijetu, no AbbVie se sprema na novo razdoblje. Novim rješenjima za ista terapijska područja – Rinvoq i Skyrizi, AbbVie će, najavljuje, do 2025. zaraditi do 15 milijardi dolara. Drugi adut ove američke kompanije je Imbruvica, terapija za liječenje kronične limfocitne leukemije, zahvaljujući kojoj je AbbVie zaradio dodatnih 5,4 milijarde dolara.

5. Novartis Rast od 4 posto u ukupnim prihodima Novartis može zahvaliti biološkom lijeku Cosentyx i terapiji za srce, Entresto, koji su zajedno donijeli nešto više od osam milijardi dolara prihoda. Terapija za povišeni kolesterol, Leqvio, dodatna je uzdanica, budući da je riječ o terapiji koja se aplicira dva puta godišnje, što je puno praktičnije od konkurentskih lijekova koji se primaju dva puta mjesečno. Novartis je u međuvremenu promijenio organizacijsku strukturu, spojivši sve divizije u jednu – onu za inovativne lijekove, čime će, najavljuju, u dvije godine uštedjeti milijardu dolara.

6. Merck Uz već poznatu Keytrudu Merckov portfolio predvodi molnupiravir, tableta za liječenje COVID-19, koji je u posljednjem kvartalu 2021. donio gotovo milijardu dolara prihoda. Gardasil, cjepivo protiv HPV-a, Bridion, koji se koristi za reverziju neuromuskularne blokade, Lynparza za liječenje raka jajnika bilježe pozitivne rezultate, dok je Merckov veterinarski sektor upisao rast od čak 18 posto, na 5,6 milijardi dolara. Keytruda bi, da nije bilo COVID-a, zahvaljujući svojim svojstvima odavno postala najprodavaniji lijek, no pitanje je koliko još Merck može živjeti od ove terapije kojoj patent ističe 2028. godine.

7. Bristol Myers Squibb Nakon preuzimanja tvrtke Celgene, gotovo trećina prihoda BMS-a dolazila je od Revlimida, lijeka za multipli mijelom, no kako su se pojavile generičke opcije, Bristol traži nova rješenja. Među budućim uzdanicama zasigurno je Breyanzi za liječenje limfoma, te Abecma za multipli mijelom i Reblozyl za anemiju.

8. GlaxoSmithKline Nakon strmog pada vrijednosti dionica u 2020. kao posljedice vlasničkog previranja, GSK je tijekom 2021. zabilježio petpostotni rast, ponajprije zahvaljujući partnerstvu s Vir Biotechnology i sotrovimabu, terapiji antitijelima za COVID-19. Sljedeće uzdanice su iz respiratornog područja – Trelegy za astmu i KOPB, te Nucala za astmu, koji su zajedno donijeli više od tri milijarde dolara.

9. Sanofi Rast od sedam posto u 2021. Sanofi može zahvaliti prvoj ciljanoj biološkoj terapiji za atopijski dermatitis i astmu, Dupixentu, te cjepivu protiv gripe, koje je rijedak primjer rasta u biznisu cjepiva koja nisu vezana uz COVID, barem kad je riječ o američkom tržištu.

10. AstraZeneca Jedna od najspominjanijih farmaceutskih kompanija u svijetu, pa tako i Hrvatskoj od početka pandemije, sigurno je AstraZeneca, čiji je profit tijekom 2021. porastao za 45 posto. No ova je britansko-švedska kompanija primarno zarađivala temeljem portfelja rijetkih bolesti, koji je preuzela akvizicijom bostonskog Alexiona. Najveći segment AstraZeneca drži u onkologiji, gdje su najprodavaniji bili Tagrisso (rak pluća nemalih stanica), Imfinzi (rak pluća malih stanica), Lynparza (rak jajnika) te Calquence (leukemija i limfomi).