Novi bestselleri na vidiku: Stižu cjepiva za RSV

Respiratorni sincicijski virus (RSV) najčešći je uzročnik prehlade i sličnih infekcija gornjih dijelova dišnog sustava, koji kod manje djece, pogotovo kod dojenčadi, može uzrokovati i bronhiolitis i upalu pluća. Procjenjuje se kako većina djece do navršene druge godine života dobije infekciju uzrokovanu RSV-om. Prema podacima HZJZ, u dojenčadi i male djece zaražene RSV-om simptomi bolesti jave se 4-6 dana od infekcije, a većina se djece oporavi unutar 7-14 dana.

Nakon više desetljeća ispitivanja i neuspješnih rješenja, britanska farmaceutska kompanija GSK osigurala je odobrenje američke agencije za lijekove FDA za cjepivo protiv RSV-a, tržišnog imena Arexvy. Cjepivo je odobreno za starije od 60 godina u jednoj dozi, a u kliničkim studijama pokazao je pokazao snažnu učinkovitost u zaustavljanju infekcija donjih dišnih putova, kao i težih bolesti.

image-1

IZVOR: stampar.hr

Istovremeno s GSK, registraciju svog cjepiva pokrenuo je i američki Pfizer, koji je, prenosi Reuters, dokazao učinkovitost cjepiva od 82 posto kod novorođenčadi, čije su majke u drugom dijelu trudnoće primile dozu. Sanofi i AstraZeneca također su u utrci za cjepivo protiv RSV-a, a očekuje se kako bi ove jeseni, uoči početka nove sezone viroza, cjepiva bila dostupna na tržištu.

Virus samo u SAD-u godišnje hospitalizira do 160.000 starijih osoba, a premine ih do 10.000. Za Hrvatsku nisu dostupni recentni podaci, no iz HZJZ-a su objavili kako se na tisuću oboljele djece, njih pet do 20 mora liječiti u bolnici.

Potraga za cjepivom protiv RSV-a trajala je gotovo pola stoljeća, a prekretnica se dogodila kada je otkrivena važnost F proteina, koji virusu pomaže da uđe u stanice i zarazi ih. Kao i kod koronavirusa koji ima šiljati protein, i F protein mijenja se između dva oblika – prefuzijskog i postfuzijskog. Prekretnica je bila kad su znanstvenici zamrznuli F protein u njegovom prethodnom obliku i na tome temeljili cjepivo; razine neutralizirajućih tijela skočile su 50 puta.

štampar rsv

IZVOR: stampar.hr