Nove mogućnosti liječenja multiplog mijeloma

Američka agencija za lijekove (FDA) odobrila je elranatamabza pacijente s multiplim mijelomom koji su isprobali najmanje četiri prethodne linije terapije. Riječ je o lijeku tržišnog imena Elrexfio, koji stiže iz Pfizerove proizvodne linije, koji djeluje tako da bispecifičnim antitijelima potiču T stanice da ciljaju BCMA stanice.

Antigen sazrijevanja B-stanica (BCMA) važan je površinski antigen stanice koji se pronalazi u gotovo svim slučajevima multiplog mijeloma, ali s ograničenom ekspresijom na normalnim tkivima osim plazma stanica. Veliki broj farmaceutskih kompanija usmjerio se upravo na BCMA kao ključnu metu za liječenje multiplog mijeloma.

Jednaku metodu kao Pfizer već koristi i na tržište je plasirao Janssen (Johnson&Johnson), čiji je Tecvayli odobren u listopadu 2022. Ova kompanija „veteran“ je u borbi protiv multiplog mijeloma, sa svoje ukupno četiri terapije za ovaj rak krvi – Darzalex, Carvykti, Talvey i sad Tecvayli.

Podaci o učinkovitosti Janssenove i Pfizerove terapijezasad su slični, kao što je i njihova cijena. U američkim medijima, gdje se o cijenama lijekova priča puno otvorenije nego u EU, objavljeno je kako bi terapija Elrefxiom trebala koštati oko 330.000 dolara po pacijentu. Saznaje se i da je ova terapija smanjila tumore kod 58 postopacijenata koji su primili najmanje četiri linije terapije prije uključivanja u kliničku studiju. Prednost Pfizerovog lijeka jest i da se nakon 24 tjedna tjednog liječenja, počinje primjenjivati svaki drugi tjedan, dok se Tecvayli kontinuirano primjenjuje jednom tjedno.