Lijekovi za cističnu fibrozu konačno na osnovnoj listi HZZO-a

Povjerenstvo za lijekove i Upravno vijeće HZZO-a odobrili su stavljanje tri lijeka za liječenje cistične fibroze na Osnovnu listu HZZO-a, čime će 150 oboljelih u Hrvatskoj dobiti značajnu priliku za kvalitetniji život.

Nakon višemjesečne medijske kampanje u koju se uključio niz oboljelih, poznatih osoba i “običnih” građana, lijekovi Kaftrio, Kalydeco i Orkambi omogućit će oboljelima veću kvalitetu života i duži životni vijek, jer su u Hrvatskoj dosad imali mogućnost liječiti samo simptome, a ne i samu bolest. Krajnja šansa oboljelima dosad je bila skupa transplantacija pluća, koja je omogućivala nekoliko dodatnih godina života.

“Sretni smo što će 150 oboljelih od cistične fibroze u Hrvatskoj konačno mirnije živjeti” , komentirao je još u rujnu odluku Tomislav Levak, predsjednik Hrvatsske udruge oboljelih od cistične fibroze, ujedno i najstariji oboljeli u Hrvatskoj.

Cistična fibroza bolest je koja uzrokuje stvaranje gustog, ljepljivog sekreta na svim žlijezdama s vanjskim izlučivanjem. Oboljeli u prosjeku žive 30-40 godina, uz teške simptome gušenja u kašlju i iskašljavanja krvi, otežanog disanja i kronične prehlade i upale pluća. Učestali su i problemi s probavom i sinusima. Bolesnici moraju dnevno provoditi i do šest inhalacija te uzimati i do 30-ak tableta svakoga dana.

Kako navode i u Udruzi, novoodobreni lijekovi poboljšavaju učinak produkta gena čime protein postaje funkcionalan, odnosno lijekovi pomažu proteinu da regulira funkciju organizma i učinci terapije vidljivi su već nakon nekoliko mjeseci, kada je očekivano zaustavljanje progresije bolesti i propadanja organa.

Kaftrio, Kalydeco i Orkambi već su dostupni pacijentima u Austriji, Sloveniji, Italiji, Irskoj, Grčkoj, Engleskoj, Španjolskoj, Škotskoj, Danskoj i Francuskoj.