Liječenje raka gušterače u radiokirurgiji moguće i s uputnicom

Specijalna bolnica Radiochirurgia i Ministarstvo zdravstva ugovorom su omogućili pacijentima koji boluju od neoperabilnog raka gušterače liječenje na teret zdravstvenog osiguranja, najsuvremenijom metodom u ovoj bolnici.

Hrvatska je posljednjih godina, pojašnjavaju iz Ministarstva, udvostručila broj preživjelih od raka gušterače i svrstala se na šesto mjesto uspješnosti među EU članicama, pri čemu ističu i ulogu Radiochirurgije Zagreb. Tamo je godišnje izvedeno od 30 (2017.) do 69 (2020.) radiokirurških zahvata na pankreasu.

U Hrvatskoj je u proteklih pet godina od raka gušterače godišnje obolijevalo oko 800 osoba, a svim tretiranim pacijentima u Specijalnoj bolnici Radiochirurgia produljen je životni vijek na prosječno više od dvije godine i stalno se povećava, a gotovo svaki drugi pacijent još je živ, što je kod ove dijagnoze veliko ostvarenje. U poduzimanim radiokirurškim zahvatima u liječenju neoperabilnog karcinoma gušterače koriste se visoke doze zračenja uz maksimalnu preciznost navođenja zraka, što omogućuje najsuvremenija oprema koja se koristi u toj ustanovi. Iz Ministarstva ističu kako je omogućavanje ovakvog liječenja na teret zdravstvenog osiguranja veliki iskorak u kvaliteti zdravstvene zaštite, ujedno i jedan od koraka u reformi zdravstvenog sustava.