Konačno i u Hrvatskoj – mjerenje glukoze legalnom aplikacijom

Od 2019. Hrvatska je prema podacima Eurostata zemlja s najvećom smrtnošću od dijabetesa u Europi; procjenjuje se kako, uz 300 tisuća registriranih, zapravo brojimo oko 500 tisuća oboljelih.

Dijelu njih od velike će važnosti biti vijest kako je na hrvatskom tržištu od 15. rujna dostupna FreeStyle LibreLink aplikacija, koja omogućuje 24-satno praćenje razine glukoze mobilnim uređajem. Riječ je o dijelu FreeStyle Libre sustava, najraširenijeg sustava za kontinuirano praćenje glukoze, koji je hrvatskim pacijentima dostupan posljednjih godina. Najvažnija vrijednost ovog sustava je, ističu iz Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, povezivanje oboljele osobe i liječnika u sustav koji pruža ne samo razmjenu pouzdanih informacija, savjeta i stručnog liječničkog nadzora, već i značajno veću samostalnost i sigurnost u osobnoj kontroli bolesti.

Uz već dostupni LibreView sustav pomoću kojeg liječnik i pacijent mogu donositi informirane odluke o nastavku liječenja, u Hrvatskoj je dostupna i LibreLinkUp aplikacija putem koje čak 20 članova uže i šire obitelji i/ili prijatelja ima uvid u očitanu vrijednosti glukoze sebi bliske oboljele osobe pa u skladu s time može na vrijeme reagirati i oboljelome pružiti pomoć. Ova značajka od neprocjenjive je važnosti za roditelje čija su djeca oboljela od dijabetesa. Dok su djeca u školi, na druženju ili u igri, njihovi roditelji mogu provjeriti očitane vrijednosti glukoze, no ona isti osjećaj sigurnosti i olakšanja predstavlja i skrbnicima starijih ljudi i svima drugima čiji bližnji boluju od dijabetesa.

Aplikacija je u ovom trenutku dostupna za Android, dok će oni na iOS-u morati pričekati još neko vrijeme.