KB Sv. Duh prva u ovom dijelu Europe liječi donedavno neizlječive bolesti oka

Klinička bolnica „Sveti Duh“ jedina u ovom dijelu Europe genskom terapijom liječi donedavno neizlječive nasljedne bolesti oka koje uzrokuju gubitak vida. Hrvatska je time postala jedna od samo šest zemalja u svijetu koje u oftalmologiji primjenjuju ovakav tip terapije.

Ova zagrebačka bolnica, koja je od lani i suradni centar Svjetske zdravstvene organizacije, prvi je regionalni Centar izvrsnosti za provedbu genskog liječenja nasljednih distrofija mrežnice, kojem će gravitirati pacijenti iz 15-ak zemalja, od čega je trećina unutar Europske unije.

Nakon Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Izraela te SAD-a, odnedavno i pacijenti u Hrvatskoj mogu koristiti ovu inovativnu metodu liječenja nasljedne bolesti koja uzrokuje sljepoću.

Postupak liječenja genskom terapijom provodi se isključivo u certificiranim centrima izvrsnosti koji moraju ispunjavati sve kliničke, znanstvene, tehnološke i kadrovske uvjete nužne za aplikaciju ove terapije koje određuju stroga i znanstveno utemeljena regulativa Europske unije i EMA-e.

„Zahvaljujući ostvarenom certifikatu za primjenu inovativne genske terapije te odluci HZZO-a o pokrivanju svih troškova liječenja, pacijentima je u Hrvatskoj omogućeno liječenje nasljednih distrofija mrežnice, za koje donedavno nije bilo medicinskog rješenja. Riječ je pigmentnoj retinopatiji i Leberovoj kongenitalnoj amaurozi, vrlo rijetkim bolestima oka uzrokovanim mutacijom gena RPE65, koje već u prvim godinama života, a najkasnije u četvrtom desetljeću, rezultiraju sigurnom sljepoćom. Kod takvih bolesnika pravovremena primjena dostupne genske terapije zaustavlja progresiju bolesti te može dovesti i do značajnog poboljšanja vida“, pojasnio je prof. dr. sc. Mladen Bušić, ravnatelj Kliničke bolnice „Sveti Duh“.

Bušić ističe kako bolesnici sada subjektivno zamjećuju lakše snalaženje u uvjetima smanjenog osvjetljenja u odnosu na preoperativni status te navode kako im se čini da je prostor u kojem se kreću jače i bolje osvijetljen.

“S kliničkog stajališta, njihov subjektivni dojam potvrđen je i kroz naše testove, poboljšanjem vidne oštrine u uvjetima slabije rasvjete, poboljšanjem kontrastnog vida i proširenjem vidnog polja. Sve navedeno omogućuje im lakše snalaženje i kretanje u prostoru, a ovaj učinak, vjerujemo, je doživotan“, istaknuo je dr. Bušić.

Nasljedne distrofije mrežnice uzrokovane su mutacijom u jednom od preko 260 različitih gena pa je za uspješnost liječenja pacijenata ključno na vrijeme postaviti dijagnozu putem genetskog testiranja, kako bi se na vrijeme identificirali pacijenti na koje se može primijeniti inovativno terapijsko rješenje.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj do 1.000 osoba boluje od nasljednih distrofija mrežnice, a genetsko testiranje pacijenata neophodno je za identifikaciju onih kod kojih se može primijeniti inovativno terapijsko rješenje.

Troškove ovog testiranja u cijelosti pokriva Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, kao i troškove liječenja za sve one kod kojih je nasljedna distrofija mrežnice uzrokovana mutacijom gena RPE65. Hrvatska je po tome jedina država u svijetu.