Jesi li 1 od 11? Ili – revolucija liječenja dijabetesa kroz povijest

Povodom stote obljetnice otkrića inzulina, Zagrebačko dijabetičko društvo predstavilo je na zagrebačkom Cvjetnom trgu prvu interaktivnu izložbu o povijesti dijabetesa. Cilj događanja je povodom Svjetskog dana dijabetesa 14. studenog istaknuti da su i oboljelima u Hrvatskoj dostupna najnovija tehnološka rješenja zahvaljujući kojima je moguće dijabetes držati pod kontrolom.

Posjetitelji na pet interaktivnih ekrana u sklopu izložbe „Dijabetes pod kontrolom“ mogu doznati sve o povijesti dijabetesa, dijabetesu u Hrvatskoj, osobnim iskustvima oboljelih, ali i TIR-u, novoj mjernoj jedinici za kontrolu dijabetesa koja oboljelima omogućuje kvalitetnije ishode liječenja. U sklopu izložbe, građani su dobili priliku i testirati svoje znanje o simptomima bolesti koju se često naziva „tihim ubojicom“ i od koje u Hrvatskoj boluje 500.000 osoba.

„Iako je riječ o kroničnoj bolesti, s dijabetesom se može živjeti kvalitetno, no nužno je razumjeti bolest, informirati se o njezinim posljedicama, a potrebno je i redovito komunicirati s liječnikom. Prilagodbom životnog stila, pravovremenim prepoznavanjem bolesti, ranim uvođenjem optimalne terapije (uz poželjan individualizirani pristup) te edukacijom o dostupnim tehnološkim rješenjima, bolest se može staviti pod kontrolu pa smo upravo ovom izložbom htjeli ukazati na to da je cijela povijest dijabetesa, zapravo povijest napretka u medicini i tehnologiji te da su nam danas u Hrvatskoj dostupna sva medicinska pomagala koja oboljelima uvelike olakšavaju život s dijabetesom“, izjavila je dr.sc. Ana-Marija Liberati Pršo, dr.med. specijalist interne medicine.

Dijabetes je treći vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj, a posebice je zabrinjavajuć podatak da jedna od dvije oboljele osobe, ne zna da ima dijabetes. Većina oboljelih danas ima dijabetes tipa 2, a on se u čak 70 posto slučajeva može spriječiti usvajanjem zdravih navika. Za razliku od dijabetesa tipa 2 kojega se povezuje s debljinom i suvremenim sjedilačkim načinom života, uzroci nastanka dijabetesa tipa 1 nisu poznati, no smatra se kako postoji više faktora koji mogu doprinijeti njegovom nastanku, uključujući genetske faktore. Važno je znati, ističu iz ZDD-a, da se i dijabetes tipa 1 može kontrolirati pravilnom terapijom i odgovarajućim životnim stilom.

„Izrazito je važno da oboljele osobe imaju podršku u svojoj okolini jer živjeti s dijabetesom ponekad nije jednostavno. No, mene bolest ne sprječava u poslu, sportskim aktivnostima, druženjima i općenito uživanju u svakom danu. Veseli me činjenica da su nam danas u Hrvatskoj dostupni sustavi za kontinuirano praćenje glukoze koji „za nas“ odrađuju stalnu kontrolu razine glukoze u krvi, a što je najvažnije, takvi sustavi glukozu mjere jednostavno i bez nužnog bockanja u jagodice prstiju. Osim toga, novi uređaji omogućuju praćenje vremena provedenog u ciljnom rasponu (TIR-u) pa točno mogu detektirati potencijalno problematične dijelove dana i, zahvaljujući tome, bolje razumjeti svoje tijelo i način na koji ono reagira na unos pojedine hrane, vježbanje i lijekove“, rekla je Maja Kalaica, autorica bloga Hrana bez grijeha, koja svoja iskustva s dijabetesom tip 1 dijeli s javnošću.

„U životu s dijabetesom uvijek je važno dobro brinuti o sebi i naučiti ponašanja koja su važna za adekvatno zbrinjavanje bolesti. Naravno, ako primijetite da postoje nekakve promjene raspoloženja, da ste često razdražljivi, nervozni, tužni i potišteni, onda je vrijeme da se možda obratite nekome za podršku. To ne mora uvijek biti stručna osoba. Dobra podrška su nam i prijatelji, obitelj, udruge koje postoje, recimo Zagrebačko dijabetičko društvo, ali u nekim slučajevima, važno je kontaktirati i liječnika i razgovarati sa psihologom kako bismo bili dobro i tjelesno i mentalno“, objasnila je Ivona Poljak, psihologica.