Jesen 2023 - Krenulo cijepljenje protiv COVID-a

Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučuje cijepljenje protiv COVID-19 jednom dozom ove jeseni, određenim skupinama građana koje su zdravstveno ugrožene ili rade s ugroženim skupinama.

Iz HZJZ zaključuju kako je, zahvaljujući raširenosti omikron varijante u populaciji tijekom 2022. i 2023. kao i popuštanju mjera, malo vjerojatno da je netko uspio izbjeći infekciju SARS-CoV-2 virusom, bilo kao asimptomatsku, oligosimptomatsku, ili s razvojem bolesti u punom kliničkom obliku. Ipak, dodaju kako zaštita stečena prirodnom infekcijom, kao i zaštita stečena cijepljenjem postupno slabi i pojavljuju se podvarijante virusa koje dijelom mogu izbjeći ranije stečenu zaštitu, zbog čega je cijepljenje preporučljivo određenim skupinama, u jednoj dozi, neovisno o tome jesu li ranije cijepljene ili eventualno preboljele COVID-19.

Cjepivo za starije od 6 mjeseci, ali posebna preporuka za ugrožene skupine

Ističu kako se dolaskom jeseni očekuje pojačan intenzitet cirkulacije SARS-CoV-2 virusa, što za osobe starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima predstavlja zdravstveni rizik.

Cijepljenje je ovu jesen preporučljivo osobama od 65 godina starosti, korisnicima i zaposlenicima domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), svim osobama s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, djeci s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama, osobama s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes melitus), kroničnim bolestima jetre, kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunološkog sustava (uključujući HIV infekciju), trudnicama, zdravstvenim djelatnicima i osoblju u jedinicama intenzivne skrbi, odjelima s posebno osjetljivim bolesnicima (npr. hematološki i onkološki odjeli) i hitnim bolničkim prijemima.

Ipak, cjepivo je dostupno za sve dobne skupine od 6 mjeseci nadalje, a formulacija cjepiva koje se primjenjuje ovisi o dobi.

U studenom cjepivo dostupno za ostale

Cijepljenje počinje 18. rujna, a informacije o lokacijama i terminima bit će dostupne u nadležnim lokalnim zavodima za javno zdravstvo. Od početka studenog nadalje, mogu se cijepiti sve ostale osobe, koje ne pripadaju kategorijama stanovništva za koje je cijepljenje preporučeno, ako žele. U tom slučaju se također primjenjuje jedna doza cjepiva, neovisno o prethodnom cijepljenju i preboljenju i o vrsti ranije primijenjenog cjepiva, a razmak od zadnje doze cjepiva ili preboljenja do primjene jesenske doze preporučljivo je da bude minimalno 12 mjeseci.

Iznimke od pravila da se primjenjuje samo jedna doza cjepiva su odrasle osobe i djeca od pet godina starosti nadalje, koje zbog osnovne bolesti ili terapije imaju stanje teške imunosupresije te djeca od šest mjeseci do četiri godine starosti, koja nisu preboljela COVID-19 i nisu primarno cijepljena, a pripadaju kategorijama za koje je cijepljenje preporučljivo. Upute o dinamici cijepljenja za ove skupine potražite na službenim stranicama HZJZ.

Istovremeno, u Njemačkoj, Francuskoj i Italiji preporučuju cijepljenje osobama starijim od 60 godina i kronično bolesnim osobama, i to zajedno s cjepivom protiv gripe, dok je preporučena granica u Velikoj Britaniji 75 godina starosti. Američka politika pak je cijepljenje kompletne populacije, starosti od 6 mjeseci naviše.