HZZO smanjio cijenu medicinskih proizvoda – proizvođači prijete povlačenjem s tržišta

Distribucija čak 247 generičkih vrsta pomagala s liste HZZO-a ugrožena je, ističu proizvođači, odlukom HZZO-a o snižavanju cijene medicinskih i drugih proizvoda na nedavnoj sjednici 5. prosinca.

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca ističe svoje neugodno iznenađennje i upozorava da je nabavna cijena medicinskih proizvoda u 2022. porasla 30-40 posto, da je cijena goriva u pola godine porasla 27,7 posto, dok i cijena kontejnerskog prometa i drugih transportnih troškova raste. U svojoj objavi ističu kako će mnoga pomagala postati nedostupna hrvatskim pacijentima.

Pojedina pomagala, ortopedska, pomagala za inkontinenciju su već postala nedostupna pacijentima u Hrvatskoj ili će to uskoro postati kao posljedica takvih kretanja, a uređaji za mjerenje razine glukoze u krvi već se prodaju daleko ispod nabavne cijene. Dodatno, standard i cijene pomagala su za neke skupine na najnižoj razini Europske Unije“, navodi se u priopćenju.

MINISTARSTVO ODOBRILO POVEĆANJE CIJENA, A HZZO RADI SUPROTNO

Postojeći propisi iz područja ortopedskih i drugih pomagala ne prate aktualne promjene tržišta i zato je dostupnost gotovo svih pomagala s Liste postala vrlo upitna te članovi koordinacije ne mogu jamčiti dostupnost pomagala po cijenama koje je odredio HZZO. Članovi Koordinacije već duže vrijeme apeliraju na Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravstva na poteškoće i rizike na koje nailaze kako bi osigurali dostupnost medicinskih pomagala za osiguranike HZZO-a. U cilju osiguravanja dostupnosti medicinskih proizvoda, na inicijativu HUP-a, u Ministarstvu zdravstva održan je sastanak na kojem su sudjelovali i predstavnici HZZO-a te je Ministarstvo zdravstva predložilo donošenje Odluke odnosno Upute HZZO kojom se privremeno dopušta povećanje cijena pomagala. Unatoč tome HZZO je snizio cijene medicinskih pomagala čime je situacija postala neodrživa te prijeti opasnost da će mnogi proizvodi postati nedostupni za pacijente.

Na istoj sjednici, doznajemo, HZZO je veći broj lijekova maknuo s liste posebno skupih lijekova, premjestivši ih na Osnovnu listu.