Hrvatski liječnici: Ne ispuni li Vlada obećanja, krećemo u štrajk

Ne počnu li do kraja siječnja Vlada RH i Ministarstvo zdravstva s ispunjavanjem obećanja iz travnja 2023., liječničke udruge i sindikati krenut će s pripremama sindikalnih akcija. Najava je to Hrvatskog liječničkog sindikata, Hrvatske liječničke komore, Hrvatske udruge bolničkih liječnika, Koordinacije hrvatske obiteljske medicine i Inicijative mladih liječnika Hrvatske.

Među zahtjevima koje su danas istaknuli ističe se prijedlog primjerenih koeficijenata, čiji službeni prijedlog očekkuju do kraja idućeg tjedna, dakle 21. siječnja. Ističu kako je postojeći prijedlog neprihvatljiv.

Liječnici traže da se u proceduru uputi izmjena zakona vezana uz specijalizantske ugovore, koje nazivaju robovlasničkima, što je odredio i Ustavni sud, te da do kraja siječnja upute i Zakon o ravnopravnom statusu liječnika, koji bi, tvrde, mogao biti upućen "već danas".

Isti rok dali su i za početak pregovora za granski kolektivni ugovor, dok za vremensko-kadrovske normative traže da ih se uskladi s propisima kako bi postali obvezujući.