HPV cjepivo smanjuje rak vrata maternice za gotovo 90 posto

  1. Podaci iz Velike Britanije pokazuju kako je stopa raka vrata maternice strmoglavo pala od 2008., kada je uvedeno cjepivo protiv HPV-a
  2. Najniže stope raka vrata maternice bilježe se kod osoba koje su cijepljene između 12. i 13. godine života
  3. HPV infekcija je spolno prenosiva bolest koju izaziva humani papiloma virus – HPV, te je ključan uzročnik raka vrata maternice, rodnice, stidnice, penisa, anusa i grla
  4. Raniji rezultati iz Australije, koja je imala najveću stopu procijepljenosti cjepivom protiv HPV-a, pokazuju kako je pojava HPV infekcije odgovorne za tri četvrtine dijagnoza raka vrata maternice pala za 77%

Cjepivo protiv humanog papiloma virusa (HPV) smanjilo je prevalenciju raka vrata maternice za 87%, ustvrdili su znanstvenici iz Velike Bitanije, gdje je cijepljenje uvedeno 2008.

“Povijesni nalazi” ukazuju da cjepivo spašava živote, usvrdio je Cancer Research UK, podsjetivši kako su gotovo svi karcinomi vrata maternice uzrokovani virusima.

Rak vrata maternice četvrti je po učestalosti karcinom kod žena diljem svijeta, od kojega svake godine premine više od 300 tisuća žena, od čega gotovo 90 posto u siromašnijim zemljama, gdje je slab pristup i odaziv na probir.

Prema Registru za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj svake godine od invazivnog karcinoma cerviksa oboli oko 350 žena, a više od stotinu ih umre. Više od  99 posto slučajeva karcinoma cerviksa posljedica su infekcije virusom HPV-a. Ovi virusi uzrokuju i druge vrste karcinoma, pa se tako, prema podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj godišnje kod 10-20 osoba utvrdi oboljenje od raka čmara, muškog spolnog uda i rodince, dok se rak stidnice dijagnosticira kod manje od 100 žena.

Cijepljenje protiv HPV infekcije je u Hrvatskoj besplatno i neobavezno za sve učenike i učenice osmog razreda osnovne škole, a ovisno o raspoloživosti cjepiva, za sve osobe nakon osmog razreda osnovne škole do 25. godine starosti. I djevojčice i dječake cijepi se devetvalentnim cjepivom tvrtke MSD, što znači da cjepivo djeluje protiv devet najčešćih visokorizičnih tipova HPV-a koji mogu prouzročiti karcinom.