FDA odobrila sustav za osvjetljavanje preostalog karcinoma dojke

LumiSystem revolucionarno je rješenje u borbi protiv raka dojke, tvrde njegovi autori, koje s 84 posto dijagnostičke točnosti omogućuje kirurzima da skeniraju šupljinu dojke nakon lumpektomije u stvarnom vremenu kako bi otkrili i resecirali preostali karcinom koji bi inače mogao biti propušten. Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je ovu tehnologiju koja potencijalno štedi dio pacijenata od dodatnog kirurškog zahvata. Kombinacija LumiSystema indicirana je za fluorescentno slikanje kod odraslih osoba s rakom dojke kao dodatak za intraoperativno otkrivanje tumorskog tkiva unutar resekcijske šupljine nakon uklanjanja primarnog uzorka tijekom lumpektomije.

Ova platforma koristi revolucionarnu tehnologiju koja omogućuje kirurzima da preciznije identificiraju preostali karcinom dojke tijekom kirurškog zahvata. Lijek se ubrizgava u vene prije kirurškog zahvata, a kirurzi pomoću uređaja za slikanje potom identificiraju eventualne zaostatke raka, nakon čega mogu ukloniti uočeno tkivo.

"Rak dojke je prečest i nažalost, jedna od osam žena će ga razviti tijekom života", ustvrdila je dr. Kelly Hunt, predsjednica Odjela za kiruršku onkologiju dojke u Centru za rak MD Anderson i predsjednica Društva kirurških Onkologija. “Naš najčešći kirurški zahvat za liječenje ovih žena je lumpektomija. Nažalost, intraoperativni alati koje imamo ograničeni su i ne identificiraju dovoljno točno opseg tumora, zbog čega je postizanje potpune resekcije tumora izazovno, što dovodi do toga da čak 36 posto pacijenata treba drugu operaciju.”

Sigurnost sustava utvrđena je korištenjem podataka više od 700 pacijenata s rakom dojke u pet kliničkih studija u vrhunskim akademskim i regionalnim centrima za rak diljem SAD-a. Najčešće nuspojave su preosjetljivost i abnormalna boja urina.