Europska komisija odobrila novu terapiju za liječenje metastatskog karcinoma prostate

Već otprije dokazana u liječenju raka dojke, kemoterapija talazoparib odsad je odobrena i za liječenje raka prostate kod muškaraca. Naime, ovaj oralni inhibitor u kombinaciji s enzalutamidom pokazao se uspješnim u liječenju odraslih bolesnika s metastatskim karcinomom prostate otpornim na kastraciju (mCRPC) kod kojih kemoterapija nije klinički indicirana. S ovim odobrenjem, Pfizerov lijek je sada prvi i jedini PARP inhibitor licenciran u Europskoj uniji za upotrebu s XTANDI-jem za pacijente s mCRPC-om, sa ili bez genskih mutacija.

"Potrebne su nove mogućnosti liječenja kako bi se povećao udio pacijenata s metastatskim rakom prostate otpornim na kastraciju koji mogu imati koristi od trenutnih lijekova protiv raka koji dulje drže bolest pod kontrolom", rekao je Robert Jones, MBChB, PhD, profesor Kliničkog istraživanja raka, Sveučilište u Glasgowu za Pfizerovo priopćenje.

Nakon godina borbe protiv raka prostate, za pacijenta može biti porazno saznati da je njegov rak prestao reagirati na tretmane za snižavanje testosterona. U ovom stadiju bolesti, prognoza je općenito loša,” rekao je Erik Briers, MS, PhD, potpredsjednik, Europa UOMO, europskog pokreta za zagovaranje osoba s rakom prostate. "Pacijenti hitno trebaju nove mogućnosti liječenja i ova kombinacija može tim pacijentima donijeti novu nadu."

Odobrenje Europske komisije vrijedi u svih 27 država članica EU-a, te Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj.

Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Lancet pokazali su da je liječenje ovom kombinacijom smanjilo rizik od progresije bolesti ili smrti za 37 posto u odnosu na placebo.

Metastatski rak prostate otporan na kastraciju (mCRPC) je rak koji se proširio izvan prostate i napredovao je unatoč medicinskom ili kirurškom liječenju za smanjenje testosterona. Tijekom 2020. zabilježeno je oko 1,4 milijuna novih slučajeva raka prostate diljem svijeta, od čega je oko 470.000 novih slučajeva u Europi. Otprilike 10 do 20 posto pacijenata s rakom prostate razvije mCRPC unutar 5-7 godina od dijagnoze, a u odnosu na globalnu pojavnost, do dva posto svih slučajeva raka prostate u svijetu je mCRPC.