Cjepivo protiv HPV-a dokazalo – imunitet krda funkcionira!

Cjepivo protiv HPV-a smanjilo je rasprostranjenost ovog virusa za čak 37 posto kod necijepljenih muškaraca u SAD-u.

Pokazalo je to istraživanje provedeno između 2009. i 2016., a zaključak s National Cancer Institutea je kako je riječ o imunitetu krda, koje je u tom periodu uspješno profunkcioniralo.

U Sjedinjenim američkim državama cijepljenje protiv HPV-a preporučuje se od 2006. za djevojčice, te od 2011. za dječake. Važnost cijepljenja isticala se zbog prevencije raka grlića maternice, no manje je poznato kako HPV uzrokuje i neke karcinome usne šupljine. Upravo je utjecaj HPV-a na bolesti usne šupljine bio tema istraživanja dr. Anila Chaturvedija u National Cancer Instituteu u Marylandu, provedenog na 14 tisuća sudionika.

U razdoblju od 2009. do 2016. procijepljenost protiv HPV-a porasla je od nula do 5,8 posto među muškarcima, a od 7,3 do 15,1 posto među ženama. U tih sedam godina, navodi se u istraživanju, stopa oboljelih od HPV sojeva uključenih u cjepivo pala je  s 2,7 na 1,6 posto među necijepljenim muškarcima. Riječ je o padu oboljenja od čak 37 posto.

Istraživanje iznosi zaključak kako je takav pad posljedica pojačane procijepljenosti žena, što je dovelo do pojave tzv. imuniteta krda.

Činjenicu da kod žena nije zabilježen značajan pad dr. Chaturvedi objašnjava podatkom kako žene općenito rjeđe obolijevaju od karcinoma usne šupljine.