CAR-T terapija uspješna i u liječenju lupusa

Pojačavanje vlastitog imunološkog sustava radi obrane od bolesti, CAR-T terapija, već neko vrijeme postiže izvanredne rezultate u liječenju raka, no uspjeh je nedavno dokazan i u reumatologiji!

Petero pacijenata oboljelih od lupusa u remisiji je nakon terapije vlastitim modificiranim stanicama, tzv. CAR-T terapije.

Lupus je bolest kod koje imunološki sustav oboljelog napada ono što prepoznaje kao sumnjivi patogen, iako je riječ o vlastitim proteinima. U toj „borbi“, oštećuju se organi, oboljeli osjeća bol i niz drugih simptoma. Od lupusa češće obolijevaju žene, a specifičan je što se simptomi razlikuju od oboljelog do oboljelog. U Hrvatskoj ne postoji registar pacijenata, tako da nije poznato koliko ima oboljelih od ove autoimune bolesti, no globalno se procjenjuje kako se pojavljuje kod 50 na 100 tisuća stanovnika.

CAR-T terapija prvu je namjenu imala akutnoj mijeloičnoj leukemiji, kada je 2017. dozvolu za stavljanje u promet dobio lijek Kymriah, a djeluje tako da modificira T stanice uključene u funkcije imunološkog sustava i „uči“ ih da prepozna i uništi stanice raka.

Kod lupusa je najčešći oblik liječenja korištenje jakih steroida u kombinaciji s drugim lijekovima, a vijesti o korištenju CAR-T terapije pojavile su se 2021., da bi detalji istraživanja bili objavljeni u rujnu 2022. u časopisu Nature Medicine.

Jedan pacijent već je 18 mjeseci u remisiji, a drugi godinu dana. Prerano je reći da su izliječeni, objašnjava Georg Schett sa sveučilišta Friedrich Alexander University Erlangen-Nuremberg, no rezultati su ohrabrujući.

“Bili smo stvarno iznenađeni koliko je to bilo učinkovito”, rekao je. “Moram reći da nas je to oduševilo”, pojašnjava, zaključujući kako bi CAR-T mogao pomoći u liječenju slučajeva ozbiljnog lupusa.

Tri mjeseca nakon prvog CAR-T tretmana, B-stanice su se ponovno pojavile, zbog čega su se onkolozi zabrinuli da će lupus opet izbiti, no nove B-stanice djelovale su normalno, obavljale su svoje funkcije imunološkog sustava bez pretjerivanja, a autoantitijela se nisu vratila. To sugerira da “patološke B stanice koje proizvode štetna antitijela nisu dugovječne stanice u koštanoj srži, već su umjesto toga u upaljenim tkivima” i krcate površinskim proteinima CD19, pojašnjava Carola Vinuesa, istraživačica autoimunosti na Institutu Francis Crick u Londonu, koji nije bio uključen u istraživanje.

Iako se kod onkoloških pacijenata koji se liječe CAR-T terapijom imunološki sustav sasvim „resetira“, u ovom istraživanju terapija je eliminirala antitijela koja uzrokuju lupus, a istovremeno očuvala imunitet na patogene protiv kojih su pacijenti bili cijepljeni, kao što su ospice, zaušnjaci, rubeola, varičela i hepatitis B. Istraživači nisu prijavili nikakve ozbiljne infekcije ili toksične učinke u pet pacijenata, također.