Čak 40.000 oboljelih od celijakije u Hrvatskoj

Jedna od najpoznatijih autoimunih bolesti, nakon lupusa, zasigurno je celijakija, imunološki posredovana bolest uzrokovana intolerancijom glutena. Riječ je o bolesti koja kod 80 posto oboljelih ostaje neprepoznata, zbog čega se procjenjuje kako je službena brojka od 40 tisuća oboljelih u Hrvatskoj zapravo osjetno veća.

Povodom mjeseca svjesnosti o celijakiji koji se obilježava u svibnju, iz udruge CeliVita - Život s celijakijom, ističu važnost stroge bezglutenske prehrane, kao jedinog lijeka protiv ove bolesti. Gluten naime nije prisutan samo u pšenici, ječmu i raži, već se može naći i u lijekovima te proizvodima kao što su svi industrijski prehrambeni proizvodi, kozmetika, ali i u materijalima koji se koriste u školama i vrtićima kao što su plastelin i boje.

Bezglutenska prehrana kod oboljelih od celijakije nije hir niti osobni izbor nego je medicinski indiciran i jedini oblik liječenja koji postoji, a koji dovodi do opravka sluznice tankog crijeva, povlačenja simptoma i boljeg općeg stanja, ali i do sprečavanja pojave komplikacija. Naime, ako se oboljeli od celijakije ne pridržavaju bezglutenske prehrane, sluznica crijeva će i dalje biti oštećena te mogu razviti brojne komplikacije od kojih su najopasnije one maligne“, ističe dr. Silvija Čuković-Čavka iz KBC-a Zagreb.

Odabir proizvoda oboljelima, među kojima je znatno više žena, znatno je olakšan zahvaljujući Registru bezglutenskih proizvoda, besplatnoj aplikaciji koja omogućuje pretraživanje proizvoda koji su sigurni za oboljele. Uz to što oboljelima od celijakije omogućuje bolju kontrolu bolesti, Registar je koristan alat za sve uključene u nabavu i pripremu hrane.

Sveprisutnost glutena, nedovoljno razvijena svijest o štetnosti konzumacije i najmanje količine glutena za oboljele te ograničena dostupnost bezglutenskih obroka izvan doma utječu na kvalitetu života oboljelih i otežavaju inkluziju, što posebno dolazi do izražaja u odgojno-obrazovnome, ali i zdravstvenome sustavu. Cilj javnozdravstvenih akcija poput ove jest podići razinu svijesti naših sugrađana kako bismo zajedno izgradili inkluzivno društvo, u kojemu svi imamo jednake prilike za očuvanje fizičkoga i mentalnoga zdravlja“, pojašnjava Amalija Jurjević Delišimunović, predsjednica udruge CeliVita.

Sustavna edukacija javnosti o celijakiji ključna je za uključivanje još većeg broja stručnjaka, tvrtki i institucija u traženje učinkovitih rješenja za pravovremeno prepoznavanje bolesti te osiguravanje dostupnosti sigurnih, bezglutenskih proizvoda i obroka koji su nužni za kvalitetan i produktivan život s celijakijom te sprječavanje teških komplikacija.

Relevantne i znanstveno utemeljene informacije o celijakiji, alergiji na pšenicu i intoleranciji na gluten, kao i savjete za život s celijakijom dostupne su na mrežnoj stranici udruge CeliVita www.celivita.hr, a Registru bezglutenskih proizvoda možete pristupiti putem poveznice bezglutena.celivita.hr.