AstraZeneca ulazi u sektor radiofarmaceutike, nove generacije terapije za rak

AstraZeneca je ugovorila akviziciju tvrtke Fusion Pharmaceuticals, s ciljem da "zamijeni tradicionalne režime poput kemoterapije i radioterapije ciljanijim tretmanima" za rak, kako su napisali u priopćenju. Dogovorom vrijednim dvije milijarde dolara, AstraZeneca će se pridružiti velikim igračima koji su već počeli istraživanja s novom generacijom onkološke terapije, poput Novartisa i Bayera kojima je takva vrsta terapije već odobrena, kao i tvrtki Eli Lilly i Bristol Myers Squibb, koje su radiofarmaceutiku također prepoznale kao budućnost onkologije.

"Ova akvizicija označava veliki korak naprijed u našoj ambiciji da transformiramo liječenje raka i ishode za pacijente, zamjenom tradicionalnih režima poput kemoterapije i radioterapije ciljanijim tretmanima. Kombinacija našeg vodstva u onkologiji s Fusionovom dubokom stručnošću i opsežnim mogućnostima u RC-ima na bazi aktinija ima potencijal za redefiniranje radioterapije u onkologiji", poručuju iz britansko-švedske kompanije AstraZeneca.

Radiofarmaceutika odnosi se na terapijska rješenja koja ciljaju specifično tumorske stanice, istovremeno štedeći zdrave, čime se povećava učinkovitost i smanjuju nuspojave.

Terapija zračenjem koristi se već dulje od stoljeća, a između 30 i 50 posto onkoloških pacijenata u nekom trenutku liječenja primi radioterapiju. Donedavno je ta terapija bila gotovo ista kao i prije sto godina, isporukom zraka zračenja izvan tijela kako bi se ubili tumori unutar tijela. Radiofarmaceutika danas omogućuje primanje ciljane terapije injekcijom ili oralno, te se učinak prati i analizira vanjskim medicinskim uređajima. U većini zemalja postoje specijalizirani sigurnosni protokoli za zaštitu pacijenata i zdravstvenih radnika od bilo kakvih nuspojava ovih lijekova. Zasad su istraživanja i rješenja usmjerena na rak prostate kao područje u kojemu radiofarmaceutici daju najbolje rezultate.