Apple Watch u tri nove studije za poboljšanje zdravlja

Nakon uspješne suradnje sa Sveučilištem Stanford, Apple lansira čak tri istraživanja tijekom kojih će putem Apple Watcha pratiti sluh, žensko zdravlje te tjelesne funkcije poput otkucaja srca i ritma hodanja.

Svi projekti izvode se u suradnji s etabliranim zdravstvenim ustanovama, poput Sveučilišta u Michiganu, Harvardove škole javnog zdravlja te Ženske bolnice u Bostonu, navodi se u priopćenju američkog tehnološkog diva.

Projekt praćenja ženskog zdravlja odnosi se na funkciju Apple sata koja omogućuje ženama da prate menstrualne cikluse, a koja će temeljem tih podataka korisnice upozoravati na rizike od pojedinih zdravstvenih stanja, poput sindroma policističnih jajnika, osteoporoze ili neplodnosti.

Nova funkcija sata vezana uz sluh pomoći će u prikupljanju podataka o zvukovima kojima su ljudi svakodnevno izloženi, te u istraživanju kako buka dugoročno utječe na sluh.

U trećem će se istraživanju Apple Watch koristiti za prikupljanje podataka o otkucajima srca svojih vlasnika, brzini hodanja i broju stepenica kojima su se penjali. Te bi se brojke trebale dovesti u vezu s brojem hospitalizacija, padova, kardiovaskularnih problema te kvalitetom života općenito.