40 tisuća djece zamolit će svoje majke da odu na pregled dojki

  1. Projekt od 2017. provodi udruga SVE za NJU
  2. Letak za mame dobit će djeca iz vrtića, osnovnih i srednjih škola
  3. Škole će se zajedničkim aktivnostima uključiti u program

U sljedećih nekoliko tjedana, čak 40 tisuća učenika i vrtićaraca uručit će svojim mamama letke s pozivom na preventivni pregled grudi. Riječ je o projektu “Mama budi zdrava”, nagrađivanom i od Europske komisije, koji udruga SVE za NJU provodi od 2017. Ove će godine, očekuje se, sudjelovati djeca iz više od stotinu osnovnih i srednjih škola i vrtića diljem Hrvatske. Svi će oni dobiti edukativne letke na koje će upisati svoje i majčino (ili bliske ženske osobe) ime koje će uručiti svojim majkama kako bi pomogli osvijestiti žene o važnosti brige za njihovo zdravlje u Međunarodnom mjesecu borbe protiv raka dojke.

Projekt Udruge Sve za nju, „Mama budi zdrava – Ružičasti listopad“ započeo je predstavljanjem u Osnovnoj školi Mate Lovraka u Petrinji. Ideja projekta je, objasnila je voditeljica projekta Ljiljana Vukota iz SVE za NJU, da na lijep i emotivan način zamolimo i potaknemo majke da pročitaju letke i odu na preventivan pregled.

„S ovim projektom htjeli smo iskoristiti najemotivniji moment u našim životima, a to je odnos majke i djeteta. Imamo saveznike u djeci da poruku o važnosti preventivnih pregleda prenesu svojim mamama, bakama i bliskim ženskim osobama. Majke to znaju, ali ponekad brigu o drugima i poslu pretpostavljaju svojim redovitim pregledima. Nažalost, ova bolest je nasumična i ne bira.“ Vukota bi voljela da djeca iskoriste svoj utjecaj na majke jer roditelji trebaju osvijestiti da je u zoni njihove odgovornosti za odgoj djece, ključno da oni sami budu dobro. „Uzdamo se da će naših 40 tisuća saveznika – učenika u Hrvatskoj dobro odraditi svoju zadaću, napisati na letke svoje i majčino ime, podijeliti ih majkama i zamoliti ih da letke pročitaju i odu na preglede. I sama djeca će kroz cijeli taj proces indikretno osvijestiti koliko je bitna briga za zdravlje.“

Ravnateljica OŠ Mate Lovrak, Ankica Krnjajić Magdić ponosna je što je Nacionalni projekt “Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad” 2022., započeo upravo u OŠ Mate Lovraka. „Danas su učenici naše škole poslali snažnu poruku svojim majkama da žele da redovito idu na preventivne preglede jer ako su mame zdrave, i djeca će biti sretna i bezbrižna. Ovim putem pozivam gotovo 400 majki naših učenika, 60-ak djelatnica, ali i sve naše Petrinjke da obave preventivne preglede koji spašavaju živote.“ 

Škole će snimiti fotografiju učenika koji će u rukama držati ružičaste balone ili kratku video poruku učenika „Mama, budi zdrava“, te provesti druge aktivnosti posvećene zdravlju te dizanju svijesti o važnosti čuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih stilova.